Om oss

Umlax från då till nu


Odlingen började i liten skala för drygt 30 år sedan, redan då med fokus både på forskning och affärsmässighet. Idag har vi mer än 40 anställda fördelade på sex anläggningar i södra Lappland. Hos oss finns en bra blandning av akademiker och skickligt yrkesfolk som alltid gör sitt yttersta både för fisken och kunden. Umlax är marknadsledande i Norden på fjällröding och säljer i första hand till grossister, förädlingsanläggningar och större rökerier runtom i världen.

Grundaren med på hela resan

Natur och fiske lockade grundaren Josef Nygren redan som barn. Som nyexaminerad zooekolog 1987 började han odla regnbåge tillsammans med partnern Kenneth Klintefelt. Redan då, och senare när rödingodlingen kom igång, förenades forskningsperspektivet och affärsmässigheten i företaget. Därefter har det gått snabbt framåt. Idag är Josef Nygren vd för Umlax som är ett välmående företag med fem produktionsanläggningar och en förädlingsanläggning i södra Lappland. För närvarande har vi ett odlingstillstånd på 3 000 ton och vi söker kontinuerligt nya tillstånd. Våra kunder kallar oss prestigelösa, positiva och lösningsorienterade. Det tycker vi stämmer ganska bra.

Solida ägare ger trygg tillväxt

År 2007 sålde Kenneth Klintefelt sin andel av bolaget till en norsk ägarkonstellation företrädd av framlidne Steinar Olaisen, norsk vattenbrukspionjär, entreprenör och visionär. De norska ägarna har tillfört både industriell kompetens och kapital som tillsammans med den kompetens som fanns har möjliggjort en snabb expansion. Under 2014 gick företaget in i en ny fas när Josef Nygren köpte tillbaka bolaget och tog in Inlandsinnovation, ett dotterbolag till Saminvest, som delägare. Saminvest är ett riskkapitalbolag som är helägt av svenska staten och som förutom kapital tillför engagemang, kompetens och nätverk. Efter beslut att Inlandsinnovation ska avveckla sitt portföljinnehav så köpte Josef Nygren deras andel våren 2019. Så nu äger Josef Nygren 100% av aktierna i Umlax AB.

Kontakta oss

Umlax AB
Storgatan 28
921 31 Lycksele

Tel 0950-171 00
order@umlax.se

Vi är certifierade enligt: 

​​​​​​​FSSC 22000