Lappländsk Fjällröding

Rent kallt vatten ger god fisk

Rödingen, eller Salvelinus app på latin, är en laxfisk som lever och trivs bäst i kalla syrerika fjällvatten. Fisken finns i flera olika underarter och den vi odlar är fjällrödingen Salvelinus alpinus av typen storröding som ursprungligen kommer från sjön Hornavan. Arten är framtagen under en lång tid, vilket har skapat stammen Arctic Superior. Fisken kan väga upp till tio kilo men odlas normalt till vikter under ett kilo.
​​​​​​​

Hur ser fisken ut?

Den Lappländska Fjällrödingen har små fjäll med ljusa fläckar mot grönsilvrig bakgrund och fenorna är orangeröda med vita ytterkanter. Den spektakulära röda bukfärgen framträder särskilt i samband med leken. Fiskköttet har en ljusröd till röd färg och fin textur. Gott är det också.

Vad äter Lappländsk fjällröding?

Precis som andra odlade arter som kyckling, gris och nöt äter vår fisk foder. Till skillnad från däggdjuren har fisken en fantastisk förmåga att effektivt omsätta foder till kött. Vår foderleverantör garanterar 100 % spårbarhet och arbetar hela tiden aktivt med att utveckla fodret så att det blir ännu mer vegetabiliskt. Eftersom odlad fisk inte behöver jaga sin mat kräver den också betydligt mindre mängd foder än sin vilda motsvarighet. På sikt har vi som målsättning att vår fjällröding ska kunna omvandla 1 kg foder till 1 kg fisk.

Färsk Lappländsk fjällröding

Vi säljer färsk hel fjällröding vakuumförpackad eller på is i frigolitlådor. Den levereras hela vägen till kunden i en obruten kylkedja.
 
Storlekar:
0,3-0,5 kg
0,5-0,8 kg
0,8+ kg
1,0+ kg

Fryst Lappländsk fjällröding

Ibland säljer vi även fryst fisk i ovanstående viktklasser. Då levereras de vakuumförpackade eller styckfrysta och packade i pappkartonger som rymmer 10-20 kg.

Filead Lappländsk fjällröding

Det går också bra att beställa filéer från de rödingstorlekar vi har. De levereras då färska i frigolitlådor eller frysta, antingen i vakuumförpackning eller pappkartong.

Röding kan man äta året om, och vår är alltid pinfärsk.