Odlad fjällröding från den Lappländska vildmarken

  ↵​​​​​​​Umlax är marknadsledande i Norden på fjällröding och säljer i första hand till grossister, förädlingsanläggningar och större rökerier runtom i världen.

Lappländsk Fjällröding →

Fakta →

Miljö →

Kontakt →

DU KAN ÄTA SVENSKODLAD RÖDING MED GOTT SAMVETE

Världsnaturfonden (WWF) har nyligen i sin konsumentguide gett rött ljus till att köpa och äta vildfångad öring och röding från fjällsjöar. Världsnaturfondens konsumentguide är en rekommendation som är frivillig att följa och ska egentligen inte alls kallas rödlistning. Både forskare och sakkunniga har vänt sig mot detta rödljus för öring/röding och det faktum att man baserat bedömningen på att man helt enkelt saknar underlag om populationerna i de olika sjöarna. "Röding och öring är inte hotade arter", säger exempelvis Pär Byström, vid institutionen för ekologi, miljö och geovetenskap vid Umeå universitet.

Den som ska äta röding rekommenderas istället av WWF att äta odlad fisk. Man har gett grönt ljus för röding odlad i Island och respektive öring ifrån  Österrike och i den kategorin borde också svenskodlad röding hamnat eftersom odlingstekniken inte skiljer sig åt och inte heller fodret som fisken äter. Svenskodlad röding i kassodling nämns tyvärr inte alls i guiden.
I Sverige behöver vi äta mer fisk, både vildfångad och närodlad, dessutom öka självförsörjningsgraden. Det är klimatsmart, nyttigt och klokt!

Umlax har inlett en dialog med WWF för att korrigera denna miss och vill förtydliga att det finns mycket goda argument  att äta svenskodlad röding med gott samvete:
  • Svenskodlad röding är producerad i rena och klara fjällsjöar utan negativa miljöeffekter
  • Svenskodlad röding  har korta transporter
  • Antibiotikaanvändningen i svenskt vattenbruk är extremt låg
  • Svensk livsmedelsproduktion som vi följer håller en erkänt hög nivå
  • Svenskodlad röding bidrar till arbetstillfällen i Sverige, dessutom i norrlands inland
  • Röding anses som en mycket nyttig fisk på grund av det höga innehållet av fleromättade fettsyror, det vill säga Omega 3-fetter.

1973

Slog upp portarna

1973

Slog upp portarna

1973

Slog upp portarna

1973

Slog upp portarna