Levande och sättfisk

Fler recept på Umlax Fjällröding

Grillad röding med Basilikasås

grill röd basilika

Ingredienser 2 hela rödingar à 600 g, eller 4 rödingfiléer med skinnet kvar. Färskpotatis Sallad efter smak och säsong

Basilikasås 100 g cream cheese 1 dl turkisk yoghurt 1 kruka färsk basilika flingsalt

Gör så här Filéa fisken men behåll skinnet på. Salta och peppra sidorna och låt dem vila några minuter. Koka potatisen. Blanda ihop ingredienserna för basilika såsen och låt den stå och dra i kylskåpet ett tag. Grilla fisken på skinnsidan på medelvärme på kolgrill eller i pannan till precis genomstekt (ett lock hjälper till att få fisken genomstekt både på grill och i pannan). När potatisen är klart är allt klart och kan serveras på varma tallrikar. Bon apetit!

Grillad röding med vitvinsstuvad fänkål

Grill röd fänkål Grillad röding, 4 personer

Ingredienser 2 hela rödingar à 600 g, eller 4 rödingfiléer med skinnet kvar

2 fänkålshuvud 8 morötter 4 schalottenlökar 2 champinjoner ett knippe persiljestjälkar eller 1msk hackad persilja 2 dl vitt vin 5 dl vispgrädde 1 krm timjan smör till stekning salt och peppar

Till servering citron ev. kokt färskpotatis fänkålskvistar till garnering

Gör så här Filéa fisken men behåll skinnet på. Salta och peppra sidorna och låt dem vila några minuter. Skär fänkålen i strimlor, men spara kvistarna till garnering. Skala och skär morötterna i smala stavar. Stek morötter och fänkål några minuter i smör, salta och peppra under tiden. Smaka av så att det fortfarande finns ordentligt med spänst kvar i grönsakerna. Finhacka schalottenlöken och champinjoner och bryn i smör till de precis börjar få färg. Tillsätt därefter vin, persiljestjälkar och timjan (har du inga stjälkar kan du lägga hackad persilja i en tekula och ha i såsen). Låt puttra några minuter, häll sedan i grädde och koka ner till önskad konsistens. Smaka av med salt och peppar och håll varmt. Grilla fisken på skinnsidan på medelvärme på kolgrill eller i pannan till precis genomstekt (ett lock hjälper till att få fisken genomstekt både på grill och i pannan). Blanda till sist sås och grönsaker och servera direkt på varma tallrikar.

Grillad röding med västerbottenost och romansallat

grillad röding

Ingredienser 600 g röding Salt Peppar 2 dl lätt crème fraiche 1 dl riven västerbottensost Salt Peppar 2 skivor kavring Romansallat Kokt potatis Ärtskott

Gör så här: Sås: Blanda crème fraiche med osten – smaka av med salt och peppar. Tärna kavringen och rosta i en het panna. Skär romasallad i bitar och potatisen i skivor. Skär rödingen i portionsbitar. Grilla fisken och krydda med salt och peppar. Servera rödingen med potatis, romansallad. Toppa med ”västerbottensåsen” och krutonger av kavring. Garnera med ärtskott.