Fisk för utplantering

Matfisk

Fjällröding

Fakta om Fjällröding

Rödingen (salvelinus spp) är en laxfisk som lever och trivs bäst i kalla syrerika fjällvatten. Rödingen förekommer i flera olika underarter. Den vi odlar är Fjällrödingen (Salvelinus alpinus) av storrödingtyp, med ursprung i sjön Hornavan.

Fisken har små fjäll med ljusa fläckar mot grönsilvrig bakgrund. Den spektakulära röda bukfärgen framträder speciellt i samband med leken. Fenorna är orangeröda med vackert vita ytterkanter. Den leker på hösten och kan väga över 10 kg, men odlas normalt till vikter under kilot. Fjällrödingen har ljusröd till röd köttfärg och fin textur i köttet; en mycket läcker matfisk.

Färsk

Vi säljer färsk hel Fjällröding på is i frigolitlådor eller vaccum förpackade som vi levererar till kunder i obruten kylkedja.

Storlekar:

  • 0,3-0,5 kg
  • 0,5-0,8 kg
  • 0,8+ kg
  • 1,0+ kg

Fryst

Vi har även ibland ovanstående produkter frysta och då levereras dom interliv packade i 10-20 kg pappkartonger eller vaccum förpackade.

Filé

På beställning gör vi filéer ur de storlekar av färsk Fjällröding som vi har. Dessa kan levereras färska i frigolit lådor eller frysta i pappkartonger eller vacuumförpackade.

Våra rödingsanläggningar finns i Slussfors och Malgomaj 
Läs mer om rödinganläggningar här.

Recept – Grillad Umlax Fjällröding och sparris

gi röding grill

Har du ett fiskhalster ska du absolut prova på att grilla röding. Sparris passar också utmärkt att grilla i halster, eftersom den lätt faller genom gallret annars. Till rödingen serverar vi en läcker sparriscrème. Ingredienser 800 g rödingfilé 1 knippa […]

Läs mer »

Recept – Gravad Regnbåge

Gravad Umlax Regnbågsfilé med smör och gräddslungad mandelpotatis För 4 personer behöver du: 600 gram Umlax Regnbågsfiléer 1 msk strösocker 3 msk salt 1 tsk vitpepparkorn 50 gram grovskuren dill, även stjälkarna 15 st mandelpotatis smör, grädde, färsk dill, salt […]

Läs mer »

Recept – Fjällrödingfilé med Västerbottensost

Umlax Fjällrödingfilé med krämig västerbottensost För 4 personer behöver du: 4 st Umlax Fjällrödingfiléer ½ tsk citronpeppar och lite salt 200 gr Philadelfiaost 2 dl riven Västerbottensost 200 gr kantareller eller champinjoner 15 st medelstora mandelpotatisar smör, mjökskvätt och riven […]

Läs mer »